Må man dyrke motion som gravid?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.5.8″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″]

Må man dyrke motion som gravid?

Der er mange gravide, der er i tvivl om hvorvidt det er sundt eller usundt at dyrke motion under graviditeten. Derfor undgår de det for en sikkerheds skyld, fordi de tror at det ikke er godt for kroppen eller måske endda i værste fald kan skade fosteret.

Men ifølge sundhedsstyrelsen er det faktisk en rigtig god idé at dyrke motion mens man er gravid. Og de anbefaler faktisk følgende: ”Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter.”

”Moderat intensitet” definerer sundhedsstyrelsen på følgende måde: ” fysisk aktivitet, hvor du bliver lettere forpustet, og hvor du kan tale med andre imens.”

Med fysisk aktivitet, menes der enhver form for bevægelse, der øger energiomsætningen. Det kunne fx være almindelig gang og cykling, eller decideret dyrkning af sport, idræt, fitness, dans eller lignende.

Det er vigtigt at påpege at disse guidelines fra sundhedsstyrelsen gælder for kvinder, der har et ukompliceret graviditetsforløb. Har man ikke det, skal man altid spørge sin læge eller jordemoder til råds.

Der er mange gode fordele forbundet ved at dyrke motion mens man er gravid. For det første vil det øge både det fysiske og psykiske velbefindende, som er en effekt, motion altid har.

Derudover kan det forebygge for tidlig fødsel, graviditetsbetinget sukkersyge, svangerskabsforgiftning og give færre fødselskomplikationer. Kvinder der motionerer under graviditeten, føder som regel også hurtigere og nemmere end kvinder, der ikke har dyrket motion, mens de var gravide.

Der er altså en række sundhedsmæssige fordele forbundet ved at være fysisk aktiv under en graviditet, så der er intet at være nervøs for i den henseende. Der er dog visse former for motion, som ikke er tilrådelige under graviditeten.

 

Motionsformer, der ikke anbefales under graviditeten

Af de former for motion, der ikke tilrådes at dyrke under graviditeten, er enhver form for kampsport, hvor der naturligt forekommer tæt og hård kontakt med andre. Det er selvklart at disse typer sport frarådes af denne årsag.

Men også motionsformer, hvor der er stor risiko for sammenstød anbefales ikke af sundhedsstyrelsen som fx fodbold, håndbold og lignende. Ligeledes frarådes sport, hvor der er risiko for at falde eller styrte som fx ridning, skiløb, skøjteløb m.v.

Desuden anbefales det ikke at dyrke motion med høj intensitet, hvor det kardiovaskulære system udsættes for et maksimalt pres medmindre man har været vant til at dyrke den form for motion før man blev gravid.

Sundhedsstyrelsen understreger at den gravide altid bør lytte til de signaler, som kroppen udsender under den fysiske aktivitet, og at man skal stoppe, hvis man føler smerte.

 

Tilrådelige former for fysisk aktivitet

Ifølge sundhedsstyrelsen er egnede former for fysisk aktivitet gå- og vandreture, svømning, løb, cykling, spinning og aerobic samt moderat styrketræning. Motionsformer, der er særlig populære blandt gravide, er svømning og yoga.

Svømning er godt for gravide, da det afbelaster lænden og ryggen, og man kan bevæge sig frit, da man er ”vægtløs” i vandet. I mange svømmehaller kan man også gå til vandgymnastik for gravide.

Yoga er godt for gravide da det kan hjælpe med forskellige graviditetsrelaterede problemer såsom: rygsmerter, søvnbesvær, hofteproblemer og væskeophobninger. Derudover er der i yoga et stort fokus på åndedrættet, hvilket man kan bruge under fødslen til at slappe af og døje bedre med smerterne.

Læs mere om sundhed og motion på altomhelse.dk

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]